maandag 1 september 2008

Ramadan Mubarak


first off, ramadan Mubarak to all my fellow muslims,
jupp tis weer de tijd van het jaar
ik wil hierbij alvast mijn excuses aanbieden voor mijn afwezigheid bij feestjes en dergelijke, voor mijn chagarijnige buien voor mijn afstandelijkheid bij de dames (no hugs, no kisses) enzevoort
voor de vastende moslims alvast veel succes en
voor de onwetende heb ik hier even een stukje van mijn boy tyler gekopieerd zodat ik dit hopelijk niet te vaak hoef te herhalen
voor de vastende moslims alvast veel succes en nogmaals ramadan mubarak.



Waarom vasten moslims?
-Moslims vasten omdat God in de Koran zegt:
De maand Ramadan is die, waarin de Koran als een richtsnoer voor de mensen werd nedergezonden als duidelijke bewijzen van leiding en onderscheid. Wie onder u daarom deze maand beleeft, laat hem daarin vasten. Maar wie onder u ziek of op reis is, een vast aantal andere dagen. God wenst gemak voor u en geen ongemak, opdat gij het aantal zult voltooien opdat gij Gods grootheid zult prijzen, omdat Hij u terecht heeft geleid en opdat gij dankbaar zult zijn. (Koran 2.185)

Voorwaar, de Moslims en de Moslima's, de gelovige mannen en vrouwen, de gehoorzame mannen en vrouwen, de waarachtige mannen en vrouwen, de standvastige mannen en vrouwen, de mannen en de vrouwen die nederig zijn, de mannen en de vrouwen die aalmoezen geven, de mannen en de vrouwen die vasten, de mannen en de vrouwen die hun kuisheid bewaren, de mannen en de vrouwen die God vaak gedenken - voor zulke heeft God vergiffenis en een grote beloning bereid. (Koran 33.35)

Solidariteit
- Uit solidariteit met de armen in de wereld. In onze samenleving waar het soms een kwelling is om te bedenken wat je vanavond wilt eten, sta je er niet altijd bij stil dat er miljoenen mensen in de wereld zijn die gekweld worden door honger die niet weten of er überhaupt vanavond eten er zal zijn. Tientallen miljoenen mensen die dorstig zijn en slecht drinkwater hebben. Door te vasten sta je stil bij het leed van de armen en besef je tegelijkertijd hoe dankbaar je eigenlijk zou kunnen en moeten zijn dat jij wel de zekerheid hebt dat je ’s avonds kunt eten en drinken.

Zelfbewustzijn
- Zelfbeheersing, discipline en geduld. Omdat jij aan jezelf hebt opgelegd dat jij niet wilt eten, drinken, roken en de liefde overdag niet wil bedrijven heb jij zelf grenzen gesteld aan je eigen behoeftes en begeertes. Hoe moeilijk het soms ook is om weerstand te bieden tegen je eigen verlangens. Maar doordat je zelfbeheersing toont in deze zaken ontstaat het gevoel van zelfoverwinning. Door deze zelfoverwinning ontstaat zelfvertrouwen en door zelfvertrouwen ontstaat zelfbewustzijn. En door deze zelfbewustzijn is de Alomtegenwoordigheid en de Aanwezigheid van het Hogere, de Eeuwige voor de vastende intens voelbaar en Liefdevol intiem aanwezig.

Feestmaand
Veel moslims ervaren de maand Ramadan zoals andersgelovigen de maand december ervaren. Een maand waarin oude vriendschapsbanden worden aangehaald en schulden en vetes vergeven worden. Een maand die vol staat met gezelligheid en vroomheid. Een maand waarna wordt uitgekeken en met spijt afscheid wordt genomen als deze maand ter einde is.

Regelmatig vasten is gezond.
Is eeuwen lang door alle culturen en tijden heen bekend. En is onlangs nogmaals door Amerikaanse onderzoekers op basis van onderzoek bij muizen vastgesteld. Het zou hetzelfde effect hebben als een calorie-arm dieet (langer leven, grotere gevoeligheid voor insuline en dus minder hart- en vaatziekten en diabetes), ook al leidt dat vasten niet tot een vermindering van de globale energie-opname. In het onderzoek kregen muizen slechts om de andere dag te eten. Na een vastendag mochten ze eten zoveel ze wilden. De gezondheidseffecten waren vergelijkbaar met een dieet met een verminderde calorie-inname van 40%, ook al aten de muizen even veel als een normale muis en verloren ze nauwelijks gewicht.

Ziek zijn en vasten?
Als de mogelijkheid bestaat dat de ziekte verergert door het vasten of door het niet innemen van de medicatie is het - eigenlijk - voor een moslim verboden om te vasten. De patiënt bepaalt zelf, eventueel in overleg met de arts of de imaam, of hij/zij wil vasten. Zo zou bijvoorbeeld iemand met depressieve klachten of iemand met een gebroken been toch wel in staat zijn om te vasten en iemand die misselijk en braakt niet.

Wie vasten er niet?
· vrouwen die borstvoeding geven (tenzij zij dit zelf willen)
· vrouwen die zwanger zijn (tenzij zij dit zelf willen)
· vrouwen die hun maandelijkse menstruatie periode hebben
· kinderen tot aan het begin van hun puberteit (gebeurt vaak vrijwillig)
· mannen en vrouwen die op reis zijn
· mannen en vrouwen die ziek zijn (in overleg met de arts)
· mannen en vrouwen die geestelijk niet verantwoordelijk zijn voor hun daden, bijvoorbeeld: zwakzinnigen en sommige psychiatrische patiënten.

Alle dagen dat men niet kan vasten haalt men op een ander tijdstip in. Voor chronisch zieken geldt dat zij als compensatie, voor elke dag dat zij niet kunnen vasten, een arme voeden.

Geen opmerkingen: